Isolatie of Warmtepomp?

Stel, je koopt een oud huisje. Weinig isolatie, enkel glas, slecht dak.  Je moet dus dingen doen. Waaraan geef je dan je geld uit?  ga je voor duizenden guldens isoleren, of laat je een warmtepomp installeren?   In mijn beleving is de keuze al heel snel gemaakt:  ISOLEREN.    Isoleren is een eenmalige uitgave waar je langdurig plezier van hebt door een lagere gasrekening en meer comfort.   Isolatie vraagt geen onderhoud, en als je toch al gaat verbouwen zijn de méérkosten vaak beperkt.  Vraag is wél of je kunt isoleren zonder bouwvergunning en natuurlijk hoever je moet gaan.  Mijn vuistregel voor oudere gebouwen?   Een verhouding 3/4/5 voor vloer, muren en dak. en een Rc waarde die daar iets boven ligt.  Dat haalt de stookkosten fors naar beneden.  Meer isoleren kost méér geld.  En die meerkosten hebben alleen zin als je daarmee een CV installatie kunt uitsparen. Dan praten we dus eigenlijk al over “Passief bouwen”.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *