Isolatie of Warmtepomp?

Stel, je koopt een oud huisje. Weinig isolatie, enkel glas, slecht dak.  Je moet dus dingen doen. Waaraan geef je dan je geld uit?  ga je voor duizenden guldens isoleren, of laat je een warmtepomp installeren?   In mijn beleving is de keuze al heel snel gemaakt:  ISOLEREN.    Isoleren is een eenmalige uitgave waar je langdurig plezier van hebt door een lagere gasrekening en meer comfort.   Isolatie vraagt geen onderhoud, en als je toch al gaat verbouwen zijn de méérkosten vaak beperkt.  Vraag is wél of je kunt isoleren zonder bouwvergunning en natuurlijk hoever je moet gaan.  Mijn vuistregel voor oudere gebouwen?   Een verhouding 3/4/5 voor vloer, muren en dak. en een Rc waarde die daar iets boven ligt.  Dat haalt de stookkosten fors naar beneden.  Meer isoleren kost méér geld.  En die meerkosten hebben alleen zin als je daarmee een CV installatie kunt uitsparen. Dan praten we dus eigenlijk al over “Passief bouwen”.

 

De 1000 liter zonneboiler midden in de werkplaats, onder de trap. Natuurlijk kom ik er achter dat dat niet de goede plek is. En dat het in de werkplaats ook ’s winters véél te warm is. Dus heb ik afgewacht tot er een paar koude meidagen zouden kwamen,  en samen met Jaap de loodgieter het gevaarte van (2 meter hoog, 1 meter doorsnee) naar de goede hoek gesleept. En op een isolerende bodem gezet.   Dus moesten alle leidingen vanaf het collectorvat, vanaf de CV houtkachel en naar de naverwarmer van de WTW opnieuw aangelegd worden. En alles dus ook opnieuw geïsoleerd, en de boiler straks helemaal ingepakt in een extra laag isolatiemateriaal.  De werkplaats wordt dus kouder deze winter (dat mag.) en de kantoorruimte dus veel langer warm, met minder bijstoken van de houtkachel (dat wil ik.)  Een foutje hebben we alweer ontdekt: de aanvoerleiding vanaf het collectorvat heeft te weinig afschot. Daardoor ging het collectorvat koken.  Die leiding zal dus weer verplaatst moeten worden.  Met duurzaamheid blijf ik hoe dan ook bezig en warm……….

Warmtecapaciteit.

Warmtecapaciteit is grofweg de snelheid waarmee een materiaal warm wordt. Hoe hoger de warmtecapaciteit, hoe meer warmte je moet toevoeren om het materiaal 1 graad warmer te maken. IJzer heeft een hoge warmtecapaciteit, net als steen, en hout een lage warmtecapaciteit. Daarom voelt hout warm aan, en steen koud. Maar dat heeft ook gevolgen voor het binnenklimaat van een woning. zo zal het in een met hout beklede kamer sneller warm aanvoelen, en dus kunnen volstaan met een lagere stooktemperatuur.

In een met hout beklede kamer kan het een uur duren om de temperatuur met 5 graden te verhogen, voor een kamer met stenen muren en vloer kan dat wel 5 uur kosten. Als je dat weet, kun je begrijpen dat in koude streken als Scandinavië veel met (warm) hout wordt gebouwd, en dat rondom de Middellandse zee het gebruik van steen en tegels binnen een goede strategie is.

Bij ons kun je deze kennis gebruiken, bijvoorbeeld bij het inrichten van een badkamer of slaapkamer. Gebruik van hout als wandbekleding  zal daar sneller een warme atmosfeer maken dan marmer, steen en dergelijke. En omdat je daar meestal schaars gekleed bent , kan dat een hoop schelen. Nadenken over de materiaalkeuze van je huis kan dus leiden tot een lagere stooktemperatuur, en dus: besparingen.