Over mijzelf

Als jong manneke, (het woord brugpieper bestond nog niet eens) heb ik een plattegrondtekening gemaakt van mijn droomhuis. Wat ik mij herinner  was een  hele fijne potloodtekening, een grote woonkamer met een  nog grotere kwartronde glaswand op het zuiden. En een grote tuin met groente en aardappelen. Ik wilde zelfvoorzienend zijn, nog voordat ik het woord kende.  ik droomde van onafhankelijkheid,  met eigen land, water, vuur en lucht. Zelf energie maken, was toen in mijn wildste dromen nog niet aan de orde.

Die behoefte om zelfvoorzienend te worden is altijd sluimerend aanwezig gebleven. Ik wilde  alles  kunnen, alles weten, en alles zelf doen.  En mijn geheugen paste daarbij. Perfecte opslag voor alles wat het weten waard is, wat belangrijk is, wat onthouden moet worden.

Elk volgende huis was een grotere uitdaging.  maar de aankoop van een boerderijtje in Nijkerk met enkel glas,  ongeïsoleerde muren en een achterlijk hoge gasrekening leidde uiteindelijk tot het studeren op energiezuinige en duurzame oplossingen. En maakte van de “hobbyist” een gepassioneerde duurzame bouwer.  Dat bleek vooral in de laatste jaren,  toen onze schuur aan een verbouwing toe was.  Niet alleen kon ik onze adviseurs goed te woord staan, maar vaak was ik beter op de hoogte, vooral over het gebruik van duurzame en milieuvriendelijke bouwmaterialen.

In 2010 begon de bouw van het project “Schuur”,  waarbij ik als bouwbegeleider de aannemer aanstuurde bij het “passief” bouwen. “Passief” bouwen is het bouwen volgens strakke normen waarbij energiezuinigheid en het gebruik van passieve (dus gratis) warmte voorop staan.

De schuur is klaar. Net zoals een aantal andere succesvolle projecten. Tijd om deze kennis en ervaring ook met anderen te delen,  los van zakelijke banden met leveranciers, als een onafhankelijk en vooral ook enthousiast adviseur.